拟罢课家长:「政府唔做野,我地焗住咁做。」
2015-12-03

有家长不满TSA过份操练计划发起罢课,拟罢课家长黄先生在《自由风自由Phone》说,自己根本不想让子女罢课,因为知道会影响学习进度。但上星期立法会公听会至今接近一星期,「(政府)到而家都冇反应,一句说话都冇讲。」


他形容「自己都唔想啲小学生唔返学」,因为小朋友很喜欢回学校跟同学玩耍,但「政府唔做野,我地焗住咁做」,「吴克俭成日话好得闲睇书睇书,佢睇咁多本书系咪已经睇坏左个人?都唔谂政策出黎嘅。」黄先生说,他会向女儿解释罢课原因,「教育局政策行得唔好,逼你地学啲唔系呢段时间要学嘅野。」



拟罢课家长:「政府唔做野,我地焗住咁做。」

消息指TSA检讨委员会将约见家长,下星期亦会开会讨论TSA政策,黄先生回应指,要视乎政府12月8号前有没有发出明确信息,「有咁我地就唔会罢课。」


他重申自己不想小朋友罢课,但「政府唔会做野,唔会理你地架,现今社会政府真系唔得罗。」他解释,香港每日都有游行和示威,「几廿岁老人家坐住轮椅出黎,政府都系出黎收封信就冇左件事。」


黄先生说,罢课将于12月8日至10日进行,期间小朋友不会上学,亦不会请假,「等学校打电话黎问。」他又指,罢课并非要人多,「多与少唔重要」,「重点系想政府知道有啲家长不满TSA所以罢课。」

 


【自由风自由 Phone】

香港电台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陈燕萍、区家麟、冯德雄

评论员∶叶健民、黄任匡、戴希立、雷鼎鸣

监制:陈燕萍

制作团队:唐伟杰、黄晓玲

专题分类:新闻热话
发表评论

最新专题