为何要组党?侯志强∶原居民一盘散沙
2016-01-20

上水乡事委员会主席侯志强,在乡议局大会上动议组党,名叫「新界进步联盟党」,简称新进联。侯志强在《自由风自由PHONE》上,被问到有否向其他政治团体提及组党一事,侯志强用家事来形容。「呢D喺自己家事,你走去同人讲讲完好似八婆。自己家事自己理好,咪OK 啦。」

 



「你哋两位主持,今日我哋两公婆食乜嘢餸,食乜嘢饭,食饭行街,洗乜同隔离二叔婆倾呢?倾嚟做乜鬼。」「管教好自己仔女,管教好自己D孙,咪OK罗!,我将你屋企搞得井井有条,你有麝自然香,你引到你家声自然人地就俾面,家道衰落,人人都会踩你」

候志强说,如果对方有兴趣,「可以倾下地方上点样做嘢法,香港点样发展,乐意同与任何政党倾」。但会否主动同对方打招呼,侯志强称,「我哋咁样嘅Quali,一只马前卒,你走去同人地人倾,人地话你高攀呀!」并以「竹门对竹门,木门对木门 」来形容。

在元朗区议会主席选举,民建联梁志祥遭获得乡事力量支持的沈豪杰击败,未能连任,这是否代表乡事派要自己找人,维护自己利益的一个「前哨」?侯志强指∶「我地唔谈论个人,你有实力咪出来争罗,冇实力,就『鹌鹑』啦。」

在组党时间表上,候志强说筹组政党要有团队精神,大家一起商议。「我个人觉得过年前后,都要有D声气。你知我做事,好急先锋,唔喜欢拖拖拉拉,做就做,唔做就唔做。」

他预计廿七个乡事委员会,会有八至九成人加入新的政党。

 

 


【自由风自由 Phone】

香港电台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陈燕萍、区家麟、冯德雄

评论员∶张韵琪、狄志远、王蕙芬、张楚勇

监制:陈燕萍

制作团队:唐伟杰、黄晓玲、高福慧、林咏雯、王磊

专题分类:新闻热话
发表评论

最新专题