【横洲发展】侯志强:自己从无霸官地
2016-09-16

申诉专员批评地政总署纵容违规占用官地,包括新界有露天茶座占用官地长达二十年。

上水乡事委员会主席侯志强在《自由风自由Phone》指,自己从来没有「霸地」,「由我识讲话到家阵,我都系话霸人嘅嘢唔啱嘅。呢个世界最紧要公道架嘛。」「人哋『撩』我好多黑材料,『撩』唔『撩』到我霸咗两寸地方?『撩』唔到吖嘛。」

对于有其他乡事派人士涉嫌「霸地」,侯志强不评论个别事件,认为霸地的亦不只乡事人士,亦有非原居民。「我哋唔可以单单『啄』住呢啲乡事(派)就系十恶不赦嘅大魔头。」他説,无论谁人霸地都是不对,「呢个世界文明架嘛,用一个『霸』字,如果有法例嘅,拉去枪毙罗。」

元朗区议员李月民早前指,有建筑师、律师、退休地政总署人员做乡事派智囊团,研究将非法占用土地「合法化」以争取最大利润。侯志强回应指,「乡议局的确系一个为市民做事嘅团体。咁你如果话入面有人帮人去霸地,然后将佢合法化,有咩短期租约申请到,我都想搵人帮呀。但到今日我都搵唔到喎。」「如果有,我都想喎。我都想搵人枪毙吓架嘛。」

 


【自由风自由 Phone】

香港电台第一台FM92.6 - 94.4

星期一至五 17:00-20:00

主持:陈燕萍、区家麟、冯德雄

评论员∶徐家健、李兆富、何泺生、任建峰、张楚勇 (2016年7月1日起)

监制:陈燕萍

制作团队:唐伟杰、黄晓玲、林咏雯、王磊

专题分类:新闻热话
发表评论

最新专题